Nu de kerstdagen achter de rug zijn, is het aftellen naar het nieuwe jaar begonnen. Vuurwerk afsteken op een kerkhof, druiven eten of borden stukgooien bij de buurman: zo vieren ze oud en nieuw in het buitenland!
Happy New Year: zo knallen ze in het buitenland het nieuwe jaar in!
Vuurwerk afsteken op een kerkhof, huishoudartikelen uit het raam gooien of borden stukgooien bij de buurman: zo knallen ze in verschillende landen het nieuwe jaar in! In Nederland is het heel normaal om oliebollen te eten, vuurwerk af te steken en het nieuwe jaar in te duiken met een frisse Nieuwjaarsduik.
Oud & Nieuw in Nederland
Wij Nederlanders houden van oliebollen, appelbeignets en vuurwerk. Rond middernacht worden er volop bubbels geschonken en om precies 00.00 uur klinkt de kurk. Er wordt volop vuurwerk afgestoken door liefhebbers. De volgende dag is het tijd voor de beroemde Nieuwjaarsduik: met duizenden tegelijk rennen we in ons oranje mutsje de ijskoude zee in. Een frisse en symbolische start van het jaar!
Zo vieren ze oud en nieuw in het buitenland
Maar wist je dat de rest van de wereld óók bijzondere en soms bizarre nieuwjaarsgewoontes kent? Hieronder vind je een overzicht van opvallende tradities uit allerlei landen. Zo vier je overal ter wereld Oud & Nieuw alsof je er zelf bij bent.
Nieuwjaar in België
Bij onze zuiderburen is het gebruikelijk dat (vooral katholieke) kinderen nieuwjaarsbrieven schrijven voor hun ouders of peetouders. Deze worden voorgedragen tijdens een nieuwjaarsborrel of -brunch. In de brieven staan goede voornemens, wensen voor geluk, voorspoed en liefde voor het komende jaar.
Ook op 6 januari, met Driekoningen, gaan kinderen soms verkleed langs de deuren om te zingen. Het oude jaar loopt er als het ware nog even door tot die tijd.
Nieuwjaar in Frankrijk
In Frankrijk heet Oudejaarsavond ‘La Saint-Sylvestre’. Families en vrienden komen samen voor uitgebreide diners met oesters, foie gras en champagne. Om middernacht wensen ze elkaar “Bonne année!” en soms wordt er vuurwerk afgestoken, vooral in grote steden als Parijs.
Een romantische traditie is elkaar zoenen onder de maretak (gui), iets dat ook tijdens Kerst voorkomt, maar rond de jaarwisseling symbool staat voor geluk en liefde in het nieuwe jaar.
Nieuwjaar in Spanje
Eén van de bekendste Spaanse tradities is het eten van twaalf druiven (las doce uvas) bij elke klokslag om middernacht. Dit zou geluk brengen voor elke maand in het nieuwe jaar.
De bubbels zijn er ook: Spanjaarden heffen regelmatig het glas met cava, hun eigen mousserende wijn. Daarnaast dragen sommige mensen rode lingerie rond de jaarwisseling als teken van liefde en passie in het nieuwe jaar.
Oud & Nieuw in Italië
In Italië eet men rond middernacht graag linzen (lenticchie). Deze staan symbool voor rijkdom, omdat linzen op kleine muntjes lijken. Een andere traditie is het dragen van rood ondergoed, dat voor geluk en liefde zou zorgen. Veel Italianen vieren ‘La Festa di San Silvestro’ met vrienden en familie, gevolgd door straatfeesten en vuurwerk in steden als Rome en Milaan.
Nieuwjaar in Denemarken
Wie op nieuwjaarsdag ’s ochtends door de straten van Kopenhagen loopt kan zomaar een heleboel scherven op de stoep tegenkomen. De Denen kennen een oud gebruik waarbij je servies stuk gooit op de stoep van een buurman/buurvrouw om hen geluk en voorspoed te wensen. De buur met de grootste berg scherven zal het komende jaar het meeste geluk kennen.
Oud & Nieuw in IJsland
Voor een magische jaarwisseling moet je in IJsland zijn. Volgens eeuwenoude legendes nestelen inheemse elven zich in muren, stenen, huizen en andere objecten. Het volk wordt ‘huldufólk’ genoemd, wat ‘verscholen volk’ betekent.
Op oudjaar verlaten ze hun schuilplaatsen en gaan op zoek naar een nieuw onderkomen. Een elven-volk vlakbij huis brengt geluk. Wie naar de elven op zoek gaat of hun huizen verstoord, tart het lot en roept hel en verdoemenis over zich af.
Nieuwjaar in Noorwegen
In Noorwegen vieren veel mensen Oudejaarsavond rustig in familiekring of met vrienden. Er wordt lekker gekookt en soms wat vuurwerk afgestoken, maar het is doorgaans minder uitbundig dan in landen als Nederland of Spanje. Ook is de periode rond de jaarwisseling nog nauw verbonden met de Noorse kersttraditie (Jul), waardoor het wat ingetogener kan aanvoelen.
Oud & Nieuw in Zweden
In Zweden komt men vaak samen voor een feestelijk diner en wordt er op televisie afgeteld tot middernacht. Er is vuurwerk, vooral in de steden, maar door strenge regels en de winterkou gebeurt dit kleinschaliger. Een bijzondere traditie is het (voor)lezen van gedichten bij middernacht, zoals “Nyårsklockan” (een Zweedse vertaling van Tennysons “Ring Out, Wild Bells”). Vervolgens proost men met mousserende wijn.
Oud & Nieuw in Engeland (Verenigd Koninkrijk)
In Londen is de aftelling van Big Ben een groot moment: zodra de klok twaalf uur slaat, luiden vuurwerk en gejuich het nieuwe jaar in. Veel mensen vieren thuis of in de kroeg, met champagne en feesten tot in de late uurtjes.
In Schotland staat Nieuwjaar bekend als Hogmanay (waarover verderop meer), en daar wordt steevast het lied “Auld Lang Syne” gezongen vlak na middernacht.
Hogmanay in Schotland
De Schotten houden van feesten en tradities. Nieuwjaar heet er ‘Hogmanay’ en wordt volgens traditie thuis gevierd met familie of vrienden door samen te eten, te zingen en te dansen op Schotse volksmuziek. In de hoofdstad Edinburgh wordt jaarlijks het beroemde Hogmanay Festival gehouden, waarbij concerten en festiviteiten op straat worden georganiseerd.
Onderdeel is ook de traditionele céilidh, waarbij je vrouwen met mannen in kilts kunt zien dansen op doedelzakmuziek. Mocht je mensen helemaal verkleed voorbij zien rennen, dan zijn ze hoogst waarschijnlijk onderweg naar de ‘loony dook’, de lokale variant van de nieuwjaarsduik.
Nieuwjaar in Australië
Sydney is één van de eerste grote steden ter wereld waar het nieuwe jaar wordt ingeluid, en dat doet het groots met een spectaculair vuurwerk bij de Sydney Harbour Bridge en het Opera House. Omdat het in Australië zomer is tijdens de jaarwisseling, vieren veel mensen Oud & Nieuw buiten met barbecues, picknicks en strandfeesten. De sfeer is er ongedwongen en feestelijk.
Oud & Nieuw in de Verenigde Staten
In Amerika is de bekendste viering de Ball Drop op Times Square in New York. Miljoenen mensen – ter plaatse en via tv-uitzendingen – tellen af terwijl een grote kristallen bal langzaam naar beneden zakt. Verder zijn de bekende vuurwerkshows in steden als Los Angeles, Chicago en Las Vegas niet te missen.
Veel Amerikanen starten op 1 januari met goede voornemens (‘New Year’s resolutions’), variërend van gezonder eten tot meer sporten.
Oudjaarsavond in Chili
In Talca, een stadje ten zuiden van de Chileense hoofdstad Santiago, bezocht een gezin ooit stiekem tijdens de nieuwjaarsnacht de begraafplaats waar overleden familieleden lagen begraven om zo de hele familie compleet te hebben tijdens het aftellen. Daarmee ontstond een nieuwe traditie. Nu opent de burgemeester ieder jaar op oudjaarsavond de poorten van de begraafplaats zodat alle inwoners het nieuwe jaar met hun hele familie in kunnen luiden.
Geluk en welvaart in Filipijnen
In veel religies zijn ronde vormen heilig en staan ze voor geluk en welvaart. Zo ook in de Filipijnen, waar voor het nieuwe jaar zo veel mogelijk ronde vruchten worden gegeten en het huis wordt versierd met ronde vormen. Ook lange noedels zijn een voorteken voor een lang en gelukkig leven en daarom een vast onderdeel van ieder buffet op 31 december.
Nieuwjaar in Zuid-Afrika
Pas rond nieuwjaar goed op wanneer je in Zuid-Afrika over straat loopt. Onder het motto ‘out with the old, in with the new’ worden huishoudartikelen uit het raam gegooid. De politie probeert het gebruik in grotere steden, zoals Johannesburg, te beperken vanwege het grote aantal verwondingen onder voetgangers.
Hoe vier jij vanavond de jaarwisseling?
Wereldwijd is de viering van Oud & Nieuw dus een bijzondere mix van tradities, bijgeloof en gezellig samenzijn. Het is dé tijd van het jaar waarin we stilstaan bij wat is geweest en met een frisse blik vooruitkijken. Welke traditie past het beste bij jou?
Ik wens je alvast een gelukkig nieuwjaar en de beste wensen voor 2025!