Als ik na ruim 10 jaar bloggen iets weet, is het wel hoe lastig regelmatig bloggen kan zijn. Geregeld nieuwe artikelen schrijven valt soms flink tegen, of je nu dagelijks, wekelijks of zelfs maandelijks nieuwe content wil publiceren. Gebrek aan tijd of nieuwe ideeën zijn daarbij vaak de boosdoener.
Tips om regelmatig te bloggen
Als je zelf blogt, zul je het vast herkennen. Je begint vol enthousiasme aan een blog, zit vol ideeën en grootse plannen om je kennis te delen en geregeld nieuwe content online te zetten. Na een tijdje drogen de ideeën echter op of loop je aan tegen tijdgebrek. Voor je het weet, publiceer je steeds minder en ineens blijft het een paar weken stil op je blog.
Zo blijf je regelmatig bloggen
Voor mezelf heb ik inmiddels een paar manieren gevonden die ervoor zorgen dat ik alsnog geregeld blog. Deze negen tips zorgen ervoor dat jij ook regelmatig blijft bloggen!
1. Maak een lijst met blog-ideeën
Heb je ineens een moment van bloginspiratie en zit je vol goede ideeën voor nieuwe blogposts? Schrijf ze op! De kans is groot dat je niet direct tijd hebt om ze uit te werken. Door je ideeën op te schrijven, kun je op een moment van writer’s block altijd even terug kijken naar waar je eerder over wilde schrijven. Op die manier hoef je ook niet je hoofd te breken waar je nu weer over moet bloggen.
Ideeën en notities kun je ouderwets bijhouden in een notitieboekje. Een lijstje in je telefoon of een app als Evernote kan ook handig zijn. Of maak borden op Pinterest met pins over onderwerpen die je aanspreken en waar je misschien nog over wil schrijven. Een contentkalender kan ook goed helpen.
Concepten met als titel het onderwerp opslaan in mijn WordPress kalender doe ik daarnaast ook weleens; die kan ik dan op een later moment alsnog uitwerken.
Kies de manier die voor jou het best werkt en je hoeft voorlopig niet zonder ideeën te zitten.
Vaker bloggen: Schrijf blog ideeën op zodat je ze niet vergeet
2. Kies één onderwerp per blogpost
Het gebeurt mij af en toe eens dat ik enthousiast aan een blogpost begin en halverwege de draad kwijt raak omdat ik teveel wil vertellen. Dat is niet altijd een probleem: uitgebreide artikelen kunnen goede cornerstone content voor je blog vormen. En dat Google fan is van langere artikelen, is ook al langer bekend.
Toch kan het geen kwaad om artikelen op te splitsen zodra je merkt dat het verhaal te lang of onduidelijk wordt. Geeft je meteen weer input voor twee artikelen in plaats van één.
3. Plan een vast moment om te schrijven
Als je vaker bloggen lastig blijft vinden, kan het helpen een vast moment te prikken om te schrijven. Het is net als met andere zaken die je plant, zoals sporten of tijd voor je hobby’s. Prik een halve of hele dag per week, of maand, en begin met schrijven.
4. Gebruik een contentkalender en maak een planning
Een contentkalender wordt vaak gebruikt om te vast te leggen welke content je wanneer en via welke kanalen deelt. Het wordt vaak in teamverband gebruikt. Toch kan het ook prima werken voor je persoonlijke blog. Bedenk vooraf wat je voor content wil delen met je doelgroep: wil je thema’s laten terugkeren, alleen bloggen of ook video’s maken? En waar wil je deze content delen: naast je blog ook op social media of via andere kanalen?
Breng in kaart of er (inter)nationale feestdagen of evenementen zijn die relevant zijn voor jouw doelgroep: plan content die hierop aansluit rond deze evenementen en het levert je mogelijk extra verkeer op. Plan je content en onderwerpen in en je zult zien dat het makkelijker is om regelmatig nieuwe content te publiceren.
5. Schrijf blogberichten vooruit
Daar sluit deze tip prima bij aan: plan (vaste) momenten om te schrijven én schrijf vooruit. Dat wil zeggen: je hoeft niet al je content direct te publiceren. Zeker als je niet elke dag blogt, is het prima om vooruit te schrijven en berichten in te plannen voor een later tijdstip. Op die manier maak je optimaal gebruik van een schrijfsessie en zit je voor even gebakken als het op nieuwe content aankomt.
6. Wees minder kritisch
Voor een perfectionist als ik blijft dit soms een lastig punt. Toch kan het goed zijn wat minder kritisch te zijn op je eigen schrijfsels. Zeker wanneer dat perfectionisme ervoor zorgt dat je minder snel publiceert omdat je niet tevreden bent.
Perfectionisme is een sluipmoordenaar
Online lezers haken sowieso sneller af dan je denkt. Een blogpost is geen wetenschappelijke publicatie of gedrukt boek en hoeft dan ook niet perfect te zijn. Al wil ik hiermee niet aanmoedigen dat je een spellingcontrole laat varen: minder kritisch zijn is geen vrijbrief voor dt-fouten. Het grote voordeel van een blog: mocht je toch een foutje maken, kun je die zelfs na publicatie gemakkelijk verbeteren!
7. Zorg voor discipline
Lijstjes vol goede onderwerpen, mooie planningen en een gevulde contentkalender vormen een geweldige basis om je blog regelmatig van nieuwe content te voorzien. Als je er vervolgens niets mee doet, heb je er weinig aan.
Een beetje discipline is dan ook wel nodig: maak daadwerkelijk gebruik van de momenten die je voor jezelf inplant en laat je niet (teveel) afleiden tijdens het schrijven. Even doorzetten en voor je het weet, heb je weer een blogpost af!
8. Houd het kort
Je hoeft echt niet altijd lange epistels te schrijven om interessant te zijn. Blogberichten zijn doorgaans korter dan andere teksten en hoeven niet meer dan 500-1000 woorden te bevatten. Houd je berichten beknopt en makkelijk leesbaar als je een keer geen inspiratie of tijd hebt om een complete gids met tips te schrijven.
9. Neem af en toe een pauze
Soms is het nodig om even afstand te nemen van het bloggen. Als je merkt dat je te veel stress ervaart, kan een pauze van een paar dagen of zelfs een week helpen. Dit kan je de kans geven om nieuwe inspiratie op te doen en je te helpen om regelmatig te blijven bloggen op de lange termijn.