Eén van de voordelen van WordPress is wel de enorme database aan plugins die je kunt gebruiken om je website naar eigen wens in te richten. Het aanbod is zo enorm dat het soms best lastig is om uit te vogelen welke plugins nu echt een toevoeging zijn voor je blog. Deze (gratis) WordPress plugins installeer ik steevast op een nieuw blog.
Mijn favoriete (en gratis!) WordPress plugins
Plugins zijn een handige manier om extra functionaliteiten aan je blog of website toe te voegen. In de WordPress plugin directory staan inmiddels bijna 55 duizend plugins, die je gratis kunt downloaden en gebruiken voor je eigen website. Het aanbod is echter enorm – hoe kies je uit meer dan 50 duizend plugins? – en een overdaad plugins kan juist weer nadelig zijn voor je website.
Een paar dingen waar je op moet letten bij het kiezen van een WordPress plugin:
- Is de plugin compatibel met jouw WordPress versie? Vanzelfsprekend belangrijk voor het functioneren van de plugin.
- Hoeveel mensen gebruiken deze plugin ook? Het aantal downloads van een plugin is vaak een goede indicatie voor de kwaliteit van de plugin.
- Hoe wordt de plugin beoordeeld door andere gebruikers? Een plugin heeft bij voorkeur 4 of 5 sterren; plugins met slechts 1 of 2 sterren kun je beter vermijden.
- Wanneer is de plugin voor het laatst geüpdate? Als dit langer dan een jaar geleden is, kun je misschien beter een andere plug-in kiezen die wel onderhouden wordt. Dat is voor de werking en veiligheid van je website een stuk beter.
Mijn persoonlijke favoriete WordPress plugins
En wat zijn dan mijn persoonlijke favorieten? Deze WordPress plugins kan ik niet missen!
Akismet Anti-Spam
Onmisbaar bij het bestrijden van spam-reacties op je blog! Akismet controleert reacties die binnenkomen op berichten of via een reactieformulier met behulp van een uitgebreide database met bekende spam-websites en ip-adressen. Dat houdt het merendeel van spam-reacties tegen.
Lees meer of download Akismet Anti-Spam >>
Jetpack
Eén van de populairste WordPress plugins is Jetpack, ontwikkeld door Automattic, het team achter WordPress.com. Jetpack is een plugin waarmee je zowel ontwerp, marketing en beveiliging van je blog kunt regelen. Met behulp van Jetpack heb je snel inzicht in statistieken (al blijft Google Analytics hier betrouwbaarder in), kun je gerelateerde berichten onder blogposts laten zien en is het mogelijk je site te beveiligen en back-uppen. Een deel van deze opties is overigens alleen beschikbaar in de betaalde Pro versie.
Voor- en nadelen van Jetpack
Sommige mensen vinden deze plugin te zwaar vanwege de vele functionaliteiten die je meestal niet allemaal gebruikt. Ik vind de voordelen en gemak van de functionaliteiten die ik gebruik echter wel opwegen tegen de nadelen.
Lees meer of download Jetpack door WordPress.com >>
Easy Google Fonts
Met Easy Google Fonts voeg je gemakkelijk Google Fonts toe aan je website of blog. Vooral handig wanneer je theme niet standaard alle fonts aanbiedt.
Lees meer of download Easy Google Fonts >>
Loco Translate
Hoewel WordPress volledig in het Nederlands beschikbaar is, geldt dat niet voor alle themes of plugins. Met Loco Translate kun je alles vertalen, van plugins tot theme. Naast nieuwe vertalingen kun je ook bestaande vertalingen aanpassen.
Lees meer of download Loco Translate >>
SiteOrigin CSS
Hoewel ik het best leuk vind om in source codes te neuzen naar het juiste element om iets te kunnen aanpassen, is het soms enorm frustrerend en tijdrovend. Halleluja dus voor de plugin SiteOrigin CSS die ik onlangs ontdekte. Hiermee kun je namelijk eenvoudig en snel in real-time aanpassingen maken aan je styling, zonder daarbij zelf in de code te moeten zoeken. Ideaal!
Lees meer of download SiteOrigin CSS >>
WordPress Editorial Calendar
Met behulp van WordPress Editorial Calender kun je gemakkelijk blogberichten inplannen en in een oogopslag zien wanneer je berichten hebt ingepland. Deze visuele toevoeging vind ik zelf enorm prettig, zeker wanneer je regelmatig nieuwe berichten schrijft en vooruit plant.
Lees meer of download Editorial Calendar >>
Yoast SEO
Yoast is toch wel de allerbekendste plugin voor SEO en draait op miljoenen websites wereldwijd. Hoewel je voor volledige functionaliteit de betaalde versie moet aanschaffen, kun je met de gratis plugin al heel wat doen aan SEO voor je website. Een must om te installeren dus.
Lees meer of download Yoast SEO >>
3 reacties
Nadat ik het eigenlijk een hele tijd niet heb gebruikt, heb ik nu CommentLuv weer geïnstalleerd. Ik vind het leuk om nieuwe blogs te ontdekken en merk dat ik zelf een CommentLuv best snel aanklik. Dus dat vind ik dan wel een mooie manier voor mensen die reageren om ook hun eigen blog te promoten.
Die heb ik ook een tijd gebruikt ja! Maar merkte dat ik er zoveel meer spamreacties door kreeg, dat ik het eigenlijk al een jaar of twee niet meer gebruik. Merk je daar nog iets van tegenwoordig?
Nog geen spamreacties tegen gekomen, dus misschien hebben ze daar een oplossing voor gevonden? Of de plugin staat nog te kort aan om daar iets van te merken. :)
Reageren is niet mogelijk.