,Hoe eigen is een idee en hoe origineel zijn we nu eigenlijk, want valt niet iedereen op den duur wel in herhaling?
Over originele ideeën en in herhaling vallen
De vraag in hoeverre ideeën origineel en eigen zijn of dat dingen eigenlijk altijd worden herhaald, houdt me bezig. Over dat laatste kan ik zelf in elk geval volop meepraten.
Vorige week nog betrapte ik mezelf erop dat ik ineens een – al zeg ik het zelf – briljant idee had voor een blogpost. Ik begon met schrijven, had de eerste honderd woorden al op papier staan en had plots een gevoel van déjà vu. Een kleine zoekactie op mijn eigen (!) blog bracht me luttele seconden later terug in de realiteit: je hebt dit al eens geschreven.
Of dat nu een gevalletje slecht geheugen, te lang bloggen of gebrek aan originaliteit is, vraag ik me nog steeds af…
Honderden berichten geschreven
Ik blog inmiddels al jaren en heb in die tijd honderden berichten gepubliceerd. Onderwerpen als reizen in Australië, stedentrips naar New York en ervaringen met alleen reizen kwamen daarbij geregeld terug. En niet alleen bij mij. Over de voor- en nadelen van solo reizen heeft inmiddels elke reisblogger wel geschreven. En lange lijsten met dingen die je gratis kunt doen in wereldsteden als New York City en Londen zijn ook allang niet meer origineel.
Wat is originaliteit eigenlijk?
Originaliteit kan worden omschreven als het vermogen om iets nieuws en unieks te creëren, zonder directe imitatie of kopie van bestaande concepten. Maar in een wereld waarin we constant worden blootgesteld aan een eindeloze stroom van informatie, lijkt het soms onmogelijk om iets volledig origineels te bedenken.
De eigenheid van ideeën ligt dan ook niet altijd in het volledig nieuwe, maar vaak in de manier waarop iemand een idee interpreteert en toepast. Het gaat om de persoonlijke invalshoek, de unieke ervaring en de specifieke context waarin een idee wordt geplaatst.
Zelfs als een onderwerp al eerder is behandeld, kan jouw stem, jouw ervaringen en jouw creativiteit het verschil maken en het idee een eigen karakter geven.
Originaliteit vs ordinair jatwerk
Dus is het überhaupt nog wel mogelijk om origineel te zijn? Behalve misschien over persoonlijke zielenroerselen of uit eigen brein ontsproten DIY’s is het in de blogwereld tegenwoordig zo goed als onmogelijk om te schrijven over een onderwerp dat nog nergens anders ter sprake is gebracht. Is het niet op een Nederlandstalige blog, dan is het geheid al op een internationale blog beschreven.
100% Origineel zijn is dan misschien ook niet iets om na te streven. Ik merk zelf in elk geval dat het me bijna niet lukt om over dingen te schrijven waar nog niemand anders over heeft geblogd. Dat hoeft ook geen probleem te zijn: niet iedereen heeft hetzelfde lezerspubliek en iedereen kan zijn of haar eigen draai geven aan een onderwerp en putten uit eigen ervaringen.
Andersom merk ik daarnaast ook weleens dat ik ergens over schrijf en hetzelfde onderwerp later op een ander blog zie terugkomen. Is dat dan een kwestie van toevallig hetzelfde idee hebben of heeft zo iemand zich dan laten inspireren? Het één-op-één overnemen van iemand’s ideeën – zonder toestemming te vragen en credits te geven – of zelfs hele berichten kopiëren is natuurlijk een absolute no go. Sterker nog, in veel gevallen is het zelfs verboden: de grens tussen inspiratie en ordinair jatwerk is vaak dun.
En dan nog het auteursrecht
Hoe origineel ik zelf ook probeer te zijn, de kans is gewoon groot dat anderen al eerder een soortgelijk idee hebben gehad. Nu bestaan er tal van mogelijkheden om je ‘ideeën, concepten en hersenspinsels‘ vast te leggen en wordt elk creatief werk gemaakt door een persoon beschermd door het auteursrecht, zolang iets maar ‘voldoende origineel’ is.
Maar wanneer is iets voldoende origineel? In mijn geval soms blijkbaar al als ik niet in herhaling val… Reden te meer om mezelf wat meer uit te dagen de komende tijd! Als ik het niet vergeet tenminste…