Help, ik moet een Sinterklaas gedicht schrijven! (tips)

Help, ik moet een Sinterklaas gedicht schrijven (+tips)

Hulp nodig met je Sinterklaas gedicht? Geen nood, met deze praktische tips schrijf jij zonder problemen een leuk gedicht voor Sinterklaas!

Help, ik moet een Sinterklaas gedicht schrijven!

Sinterklaas, hoor ik je denken. Het is pas september dus wat moet ‘ie ons nu al schenken?

Voor je het weet is Sinterklaas weer in het land en dat betekent: tijd voor gedichten! Ben jij een doorgewinterde rijmkoning(in) of zit je elk jaar weer met de handen in het haar? Met deze tips wordt jouw Sinterklaasgedicht niet alleen een groot succes, maar ook een bron van vermaak. Dus haal die pen tevoorschijn (of open gewoon een Word-bestand, we leven tenslotte in 2024) en lees mee!

1. Hou het simpel

Een Sinterklaasgedicht hoeft geen Shakespeare sonnet te zijn. Het is vooral bedoeld om leuk en luchtig te zijn. Wees dus niet te streng voor jezelf. Die perfecte rijm? Ach, als het echt niet lukt, maak je het gewoon grappig of zelfs flauw. Bijvoorbeeld:
“Piet ging op zoek naar een cadeautje in de stad,
maar wat hij vond was niet heel glad… euh… ehh… plat!”

En onthou ook: je hoeft geen ellenlange gedichten van 20 coupletten te schrijven. Heb je weinig inspiratie of weinig tijd? Reden te meer om het kort en krachtig te houden. Een paar goede zinnen die precies de kern raken, zijn vaak veel sterker dan een oneindig lang epos. Daarbij: hoe korter het gedicht, hoe groter de kans dat iedereen het ook echt afleest en -luistert!

2. Gebruik humor en zelfspot

Een gedicht zonder humor is als pepernoten zonder speculaaskruiden. Saai! Dus wees niet bang om jezelf, de ontvanger of zelfs de goede oude Sint een beetje op de hak te nemen. Komt iemand altijd te laat of praat iemand non-stop? Speel daarop in, maar zorg dat het altijd met een knipoog is:

“Communiceren kan jij als de beste,
Praten? Dat doe jij zelfs in je slaap, als de rest slaapt in de nesten.
Van meetings, mails tot telefoontjes non-stop,
Je blijft maar gaan, er is geen uit-knop!
Sint hoopt dat dit cadeautje je blij kan maken,
En héél even je mond kan laten staken!”

3. Maak het persoonlijk

Een goed Sinterklaasgedicht bevat altijd persoonlijke elementen. Kijk eens naar het afgelopen jaar en denk aan de grappige of memorabele momenten. Heeft iemand een nieuwe hobby ontdekt? Goede voornemens laten varen? Of ging die ene vakantie wat anders dan gepland? Verwerk het in het gedicht!

4. Verzin originele rijmen

Het meestgebruikte rijmschema in Sinterklaasgedichten is AABB. Hierbij rijmen de laatste woorden van twee opeenvolgende zinnen op elkaar. Zoals het klassieke “Sint zat te denken, wat hij jou moest schenken”. Dat heeft iedereen inmiddels wel tig keer gehoord. Probeer dus een beetje origineel te zijn en kies voor onvoorspelbare rijmen en wendingen. Zo kun je ook kiezen voor ABAB of ABAC, waarbij de rijmklanken om en om wisselen.

Maar wist je dat er nog veel meer soorten rijm bestaan? Wees eens creatief en schrijf bijvoorbeeld met binnenrijm. Hierbij rijmen de woorden binnen dezelfde zin:
“Piet viel van het dak, met een schoen vol chocola in zijn zak.”

Of probeer slagrijm (AAAA), waarbij alle regels op elkaar rijmen:
“Piet had haast en rende razendsnel,
De zak was zwaar, dat voelde hij wel,
Dat zette hem gelukkig niet buitenspel,
Dus hier is je cadeau, pak uit en vertel!”

Door met deze rijmschema’s te spelen, geef je je gedichten een onverwachte twist die gegarandeerd indruk maakt!

5. Rijmwoordenboek is je beste vriend

Kom je er alsnog niet uit? Laten we eerlijk zijn, rijmen is niet altijd makkelijk. Hoe vaak kom je niet vast te zitten op woorden als “nieuws”, “gezellig” of “wereld”? Gelukkig kun je online genoeg rijmwoordenboeken vinden, zoals dit rijmwoordenboek van Van Dale – en nee hoor, dat is echt geen valsspelen. Integendeel, het maakt je leven makkelijker en je gedicht creatiever. Je kunt zelfs ChatGPT om raad vragen, al vind ik die zelf nog geen ster als het op rijmen aankomt.

6. Maak er een spel van

Soms is het leuk om je gedicht te combineren met een klein spelletje of een opdracht voor de ontvanger. Verstop het cadeau en gebruik het gedicht als een speurtocht. Of maak kleine raadseltjes die de ontvanger moet oplossen om bij het cadeau te komen. Extra leuk voor kinderen, maar ook volwassenen kunnen hier stiekem wel van genieten.

Help, ik moet een Sinterklaas gedicht schrijven! (tips)

Tot slot: vergeet het snoepgoed niet

Een Sinterklaasgedicht is pas écht af met een zak pepernoten binnen handbereik en een warme kop chocolademelk erbij. Want laten we eerlijk zijn, al dat rijmen vraagt om wat zoetigheid als beloning.

Met deze tips op zak kan jij voortaan zorgeloos Sinterklaasgedichten schrijven. En vergeet niet: de Sint leest mee, dus zorg voor een vleugje humor én wat liefde, dan komt het altijd goed! 🎁

Succes en veel rijmplezier tijdens het schrijven van je Sinterklaasgedicht!